English version
 
 



Forside

Profil

Referencer

CV

Publikationer

Nytårskort 2010

Nytårskort 2009

Nytårskort 2008

Nytårskort 2007

Nytårskort 2006

www.innotour.com
     


 
    NYTÅRSKORT 2010

Rejsebagage

  På lofter og i kælderrum stuves bagagestykker af vejen. Kufferter, rygsække, trolleys, golfvogne og vadsække samler støv. Adskillige modeller, materialer, farver og prislag. Arvede og erhvervelser. Med blegnede labels, krøllede stregkodestrimler, skrammer, pletter
og ridser vækker samlingen erindringer om oplevelser i det fremmede. Bagagen har et personligt betydningsindhold for den enkelte, og den repræsenterer rejser gennem tidsepoker og livsformer.
  Den kulturhistoriske kavalkade starter ved de kister, som de privilegerede rejsende langt op i 1800-årene bragte med sig. Tunge og bastante, med beslag for at modstå stød under hård fart og med buede låg, så regnen kunne løbe af, når kisterne blev fragtet på åbne vognlad eller skibsdæk.
  Først da jernbanerne begyndte at bide sig fast som rejseinfrastruktur, skiftede rejsebagagen så småt form. I 1854 startede den legendariske Louis Vuitton sin forretning i Paris. Her produceredes solide rejsekister i høj kvalitet. Vuitton så muligheder i de nye transportformer. Hans første innovation var at gøre lågene på kisterne flade, så de kunne stables. Han startede også med at anvende lettere materialer. Mest kendt blev firmaet for sofistikerede indretninger. Sat på højkant åbnede kisterne op til rene klædeskabe med
bøjlesektion og skuffedarier. Mænd fik rum til spadserestokke, kvinder til krinoliner.
Han udviklede smallere kister, som kunne passe ind i de pladsudfordrede kahytter på oceandamperne. I den mere kuriøse ende finder vi i sortimentet kister, som klappede ud som senge; de kunne anvendes ved rejser i troperne, hvor der var langt mellem mere civiliserede overnatningsformer. Hver kunde fik én nummereret nøgle til hele sin bagagesamling, hvilket også var en helt ny måde at bygge kunderelationer på.
  Når det overhovedet var muligt at rejse med bagage i kistedimensioner, skyldtes det en sværm af tjenende ånder, som kunne læsse og håndtere. På alle jernbanestationer og ved alle skibsankomster var der dragere, som påtog sig at fragte den uhåndterlige bagage
til og fra. Trækvogne og sækkevogne var en del af inventaret, og der var travle, specialiserede dragerkuskeforetagender. På hotellerne var piccoloer helt uundværlige til at tumle gæsternes bagage.
  En velekviperet rejsende havde muligvis også mindre kufferter, tasker og hatteæsker med sig. Langt op i det tyvende århundrede var dette temmelig uniforme, brune lædervarer. Vuitton-firmaet var igen en pioner, som fra 1920’erne begyndte at diversificere produktsortimentet over i blødere tasker. Firmaets opmærksomme produktudviklere havde nemlig set, at kunderne ofte lod de avancerede kister blive hjemme, og i stedet benyttede de sig af den lette og fleksible vasketøjsvadsæk, som fulgte med.
  Der var mange årsager til, at rejsebagagen blev kleinere. Damernes garderober blev med nye modestrømninger mindre omfangsrige. Bilen vandt frem, og små kufferter var nemmere at stuve end store. Men kufferternes formater og design var fortsat i hele første halvdel af 1900-årene i de klassiske snit, former og formater. Kufferter var et luksusprodukt og uden for rækkevidden af store dele af befolkningen. Under 2. Verdenskrigs skrigende råvaremangel begyndte firmaet Samsonite at anvende andre materialer, herunder masonit, pap og lærred. Den produktion stoppede ikke efter krigen, for tvunget af de ugunstige omstændigheder havde fabrikken fået øje på nye kundesegmenter, som trods gennemsnitligt set mindre købekraft godt kunne være forretningsmæssigt lukrative.
  Endnu en ny kuffert-æra startede med passagerflyene. Samsonite designede i 1960’erne kufferter med aluminiumsfartstriber, som visuelt matchede luftens erobrere. Aluminium blev også brugt som rammer på de Fjellräven-rygsække, som de unge begyndte at interraile med. Glasfiber, som var opfundet i 1938, fik i løbet af 1960’erne og 1970’erne en stor rolle i kuffertproduktionen, fordi det gjorde kufferterne holdbare og beskyttede indholdet så storartet. De mange nye plastiktyper blev ligeledes foretrukne materialer. En hovedbestræbelse var fortsat at gøre kufferterne lettere, for bagageovervægt var dyrt på flyrejserne.
Trods miniaturisering og slankning af alt rejseudstyr fra tandbørsten til tangatrusserne, så var bagageslæberiet stadig det alvorligt fornøjelsesreducerende element i rejselivet. Tjenere og dragere var jo hendøende professioner.
  Omkring 1970 blev der udviklet små bagagevogne til at montere på de tunge kufferter ved hjælp af sindrig elastik-spaghetti. I 1972 blev der udtaget patent på at indbygge hjul i kufferterne, og herefter gik det stærkt - først med de mest uhåndterlige af slagsen, derefter i stort set alt bagage. I 1989 forsynede Northwest Airlines sit kabinepersonale med ”stewardessekufferter”, og det skulle ikke vare længe, før rigtig mange andre rejsende fandt dem nyttige. Genopfindelsen af hjulet må siges at være en regulær revolution i bagagehistorien.
Først og fremmest fik de rejsende en større bevægelsesfrihed. Men indirekte betyder rulleriet også noget for planlægningen af lufthavne og hotelkomplekser, som ejerne med sindsro kan gøre endnu mere mastodontiske. Rejs-let-bølgen synes også at være gået noget i stå igen, og folk med meget voluminøse pakkenelliker fylder fly og tog.
  I mere end 100 år har rejsebagage ikke bare været en emballage til garderoben, men også en afstivning af personligheden. De noble damer og herrer i fordoms tid havde matchende kister, kufferter, hatte- og skoæsker fra de navnkundige producenter. For at holde kopister stangen introducerede Louis Vuitton i 1896 sin langtidsholdbare og genkendelige monogramsignatur, hvormed man let skelnede rejsende med smag og midler fra alle de øvrige.
 


Foto: Wendy Brown | Dreamstime.com

 
Vuitton udviklede sig fra kuffertfabrikant til modehus, som meget målbevidst byggede videre på de historiske rødder.
  Nogle mennesker ønsker naturligvis ikke at underlægge sig modediktater. De personliggør deres signaler. Gennem årtier klistredes farvestrålende bagagemærker på kufferten for at eksponere de byer, hoteller og seværdigheder, som kufferten og dens ejer havde besøgt. Sådanne kufferter er nu samlerobjekter af højeste klasse. Badges og nips fra festivaler, som pryder sportstasker, siger på samme måde noget om stil og interesser, og de kan invitere til at komme i snak med ligesindede. Hvis ens rygsæk har været på Everest, skal snavset derfra måske ikke vaskes af, men for evigt være et minde om klatrebedriften. Man konstruerer sig selv som person gennem valget af bagagen og manipuleringen af den.
  Helt i tråd hermed forudser trendforskere, at rejsebagage i de kommende år bevæger sig ud af den sorte standard og bliver mere farvestrålende og individualiseret. Det vil nok også opmuntre producenterne, at der er bud efter specialiserede tasker til stadigt flere
forskellige formål. Et parallelt scenarie er, at elektronikken bevæger sig ind i bagagen og udvider funktionaliteten. Bagagen kommer til at sætte elektroniske fodaftryk, som vil erstatte de farvestrålende labels og skrive rejsehistorier på nye måder. Afsavn behøves heller
ikke: Indbyggede solceller kan nedkøle mojitoen eller oplade mobilen.
  Med disse betragtninger ønskes et godt nytår.


Anne-Mette Hjalager
Advance/1
Incuba Science Park
Åbogade 15
8200 Aarhus N
8620 2000
hjalager@advance1.dk
www.advance1.dk
Viden om innovation i turisme på: www.innotour.com
 
 


ADVANCE/1 - INCUBA SCIENCE PARK - ÅBOGADE 15 - DK 8000 AARHUS C
TELEFON +45 8734 5555 / +45 8734 5667 - MOBIL +45 5168 628 - E-MAIL:
anne-mette.hjalager@advance1.dk